Mexican-Carnitas
Ingredienser (4 portioner)
  • 1000 g karré, tärnad i stora bitar
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 lök, skalad & delad
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk oregano
  • 2 msk limejuice
  • 1 apelsin, pressad – behåll halvorna
  • ½-1 l vatten, så det täcker

Mexican Carnitas

Tid: ca 2 ½ timme
Antal portioner: 4

Gör så här

 

  • Blanda karrébitar med övriga ingredienser i en gryta som klarar av ugnsvärme, inklusive apelsinskalshalvor.
  • Ställ grytan på spisen och koka upp utan lock, lägg på lock, sätt in i ugn på 150°C i ca 2 timmar.
  • Ta ur grytan ur ugnen och sila över vätskan i en annan kastrull, koka upp och reducera ner till en ”sirapkonsistens”, ca 10-15 minuter, du ska ha ca 2-3 dl vätska kvar.
  • Lägg undertiden köttet på en plåt/tallrik och ”grovrepa” varje, inte för smått.
  • När vätskan är klar, blanda med kött ordentligt, smaka av med salt och peppar.
  • Stek kött i panna under omrörning tills det fått fin färg och blivit lite krispiga.
  • Servera carnitas i varma tortillabröd med ex avokado, kål, syltad lök, pico de gallo mm.